Bezoek Ottignies-Louvain-la-Neuve »

Contacteer ons

Ontdekkingsparcours

 

De toren en boerderij van Moriensart

De toren van Moriensart geeft een idee van een burcht die hier rond het midden van de dertiende eeuw kan hebben gestaan, gebouwd op de rand van het hertogdom Brabant, om invasies te weerstaan.

De naam Moriensart zou afkomstig zijn van een zekere "Moreau", ridder van Limal in 1237, die op deze plaats een defensief netwerk zou hebben doen bouwen om de bescherming van het hertogdom Brabant te verzekeren, waarvan hij de vazal was.

Deze zware en mooie vierkante Romaanse toren staat in het open veld en geniet van een prachtig uitzicht over akkers en weiden. De bakstenen bovenbouw, bestaande uit vier torentjes en drie dakvensters met trapjes, werd toegevoegd in 1600. De slottoren was bereikbaar vanaf het hoenderhof van de boerderij. Hij werd echter verwoest door een brand in 1780 en herbouwd in de late achttiende en vroege negentiende eeuw.

Moriensart is een typische achttiende-eeuwse traditionele vierkante Brabante boerderij, ingericht rond een grote onregelmatige binnenplaats waar een fontein spuit. Het hoofdgebouw, de stallen, schuren, varkensstallen, schuur en loods spreiden zich in een vierkant uit aan de voet van de slottoren.

Een deel van de stallen en bijgebouwen zijn omgebouwd tot receptie- en seminariezalen, waarbij het houtwerk en de originele plafonds helemaal zijn bewaard gebleven. Deze boerderij en haar toren zijn nu eigendom van de familie Gericke d'Herwijnen.

De toren is bewoond sinds 1240 en is niet toegankelijk voor het publiek.