Bezoek Ottignies-Louvain-la-Neuve »

Contacteer ons

Ontdekkingsparcours

 

De Kerken van Mousty en Saint-Rémy


Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Mousty

De Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Mousty is een van de oudste, zo niet de oudste kerk in de streek.
De plattegrond van de kerk wekt de nieuwsgierigheid, omdat het monastieke heiligdommen noteert waar nooit een klooster lijkt te hebben bestaan in Mousty.

De crypte van de kerk is uitgegraven onder het koor en diende als een plaats van verering van de relieken voor de pelgrims en de zieken.
De kerk en de crypte zijn geklasseerd sinds 1952.

Het parochiehuis verlengt zich aan de linkerkant van de pastorie. Zonder veel sierlijkheid deed dit gebouw oorspronkelijk dienst als relais voor de post, later als gendarmerie vanaf het einde van de negentiende eeuw.

Kerk en pastorie van Saint-Rémi

In Klassieke stijl, werd de huidige kerk van Saint-Rémi in 1785 gebouwd, ter vervanging van een vroegere kerk verwoest door brand in 1726. Een ramp voor de inwoners, want de brand vernietigde eveneens de pastorie en alle archieven.

Het heiligdom was omringd door het traditionele kerkhof tot in 1905. Het voorplein van de kerk werd zodanig door de inwoners omgedoopt tot "Kerkplein", zonder zich te bekommeren over de officiële toponomie die het plein geen enkele bijzondere naam toekende.

In 1972, naar aanleiding van de opening van het academisch jaar aan de UCL in Louvain-la-Neuve, werd het interieur van de hoofdbeuk volledig gerestaureerd onder leiding van professor Raymond Lemaire.

Momenteel kunnen er de pastorie, een opmerkelijk meubilair en enkele opmerkelijke grafstenen, leunend tegen de buitenmuren van het gebouw, worden bewonderd. De kerk en de pastorie zijn geklasseerd sinds 1952.