Bezoek Ottignies-Louvain-la-Neuve »

Contacteer ons

Ontdekkingsparcours

 

Boerderij van Douaire

Een opmerkelijke Brabantse boerderij

De boerderij van Douaire verheft zich aan het uiteinde van het grondgebied van de voormalige gemeente Ottignies, langs de provinciale weg, halverwege tussen de kerken van Ottignies en Mousty.

In de zestiende eeuw was er al sprake van een "Huis en pachtregeling van Douaire", eigendom van de Heren van Limelette. Zogenaamd sinds het begin van de zestiende eeuw, was Douaire zonder twijfel een deel van het erfgoed van de Heer van Limal, als schenking aan zijn vrouw Jeanne de Limelette in de vijftiende eeuw.

De boerderij is een typisch Brabants gebouw uit de achttiende eeuw. Het bestaat uit het hoofdgebouw in de vorm van "L", een lange schuur daterend uit de achttiende eeuw, koeienstallen en stallen bedekt met een zadeldak met dakpannen. De gebouwen zijn opgetrokken rond een vierkante binnenplaats.

Deze boerderij is de belangrijkste van de gemeenschap geworden in het midden van de negentiende eeuw, maar werd verwaarloosd van 1962 tot 1971, toen ze werd aangekocht door de stad om ze te restaureren. De werken werden toegewezen aan Raymond Lemaire en gingen van start in het midden van de jaren 80.

Kunst en cultuur

De gevels, daken en kamerbruggen zijn geklasseerd en het gebouw is volledig gerenoveerd. Sinds 1989 kregen de bibliotheek, de spelotheek en verschillende culturele verenigingen hier een onderdak.  Het Cultureel Centrum gebruikt de schuur voor tentoonstellingen, spektakels, concerten en conferenties.

Twee kunstwerken vervolledigen dit centrum van de cultuur: gebrandschilderd glas versiert de schuurdeur en een beeldhouwwerk dat sinds 1993 langs de Chemin de la Grange staat.