Bezoek Ottignies-Louvain-la-Neuve »

Contacteer ons

Ontdekkingsparcours

 

Het bos van Lauzelle

Door het Waals Gewest geklasseerde site sinds 1994, vormen het bos van Lauzelle en zijn natuurgebied een hoofdbestanddeel van het landschap en natuurlijk erfgoed van de stad Ottignies Louvain-la-Neuve.

Hier is het respect voor de stilte, de natuur en haar ontwikkeling uiterst belangrijk. Inderdaad, de biodiversiteit is zodanig dat het bos van Lauzelle een waardevolle bron vormt voor de wetenschappers aan de UCL, die het gebruiken als een natuurlijk laboratorium en er regelmatig het milieu van bestuderen om te waken over zijn evolutie.

Een veelheid van vogels, herten, wilde kruiden, hout- en diersoorten, maar ook boomgaarden, vijvers en rijke bosflora leven er samen tot het grootste plezier van wandelaars


Een stedelijk bos

Net als de meeste bossen en wouden, is het bos van Lauzelle multifunctioneel en dus voldoet het tegelijk aan verschillende doelen: productie van timmer- en verwarmingshout, sociale en landschapsfunctie, en een didaktische en wetenschappelijke functie.

 

Het bos van Lauzelle heeft verschillende beschermingsstatuten van natuurlijke omgeving. Zijn aanwezigheid in een verstedelijkt gebied en de diversiteit van zijn biotopen rechtvaardigen deze beschermingen. Het is grotendeels geïntegreerd in het Europese netwerk Natura 2000.


Wandeling in het bos van Lauzelle

Twee bewegwijzerde didactische routes nodigen de liefhebbers van groen uit om deze schatten van de natuur te ontdekken. Deze staan vermeld in de brochure "1,2,3 op weg naar het bos ..." (in het frans) verkocht voor € 1 bij de Dienst voor Toerisme-Inforville.

Op verzoek kunnen rondleidingen met de boswachter worden georganiseerd voor groepen.


Administratie van de technische diensten van de UCL
Jean-Claude Mangeot (Boswachter) +32 (0) 10 41 19 34